Kaas
Eeuwenlang was op Terschelling, uit noodzaak, het gemengde bedrijf favoriet bij de boeren. De laatste jaren leeft de eilander boer voornamelijk van melkveehouderij. Voor het grootste gedeelte gaat de melk naar de zuivelindustrie aan de vaste wal. Toch zijn er boeren die hebben gekozen om de melk van eilander koeien zelf te gebruiken. Deze koeien hebben, in vergelijking met de groene biljartlakens aan de vaste wal, kruidenrijke weilanden tot hun beschikking. Ook krijgt de melk, en uiteindelijk de kaas, van nature een zeezoutgehalte door de zoutaanslag op het grasland. Dit zorgt voor de specifieke smaak van echte Terschellinger boerenkaas. Er worden diverse soorten koeienkaas aangeboden op een aantal kaasboerderijen.
Schapenkaas
De Terschellinger schapenkaas wordt gemaakt van melk afkomstig van schapen die op Terschellinger grasland grazen. Als de lammetjes ongeveer vier weken oud zijn en zelf in staat zijn om gras te kunnen eten, is het mogelijk om de moederschapen te melken. Op dit moment is de productie het hoogst. Er worden diverse soorten kaas gemaakt. Onder andere jong, belegen, 'natte' schapenkaas, brandnetel en fenegriek.
Terschellinger kaas is te koop in de supermarkt of ga langs bij één van de bezoekboerderijen.
Wil je persoonlijke tips voor je vakantie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief